Pivná turistika

Čokoládové prekvapenie z Rožňavy (77/100)

20.04.2020 17:34 | adrik

S rožňavským pivovarom Kaltenecker je to ako na hojdačke. Nikto im neberie zásluhy v tŕnistych začiatkoch slovenskej pivnej revolúcie, v dobách, kedy polotmavá jedenástka bola tým najväčším špeciálom aj v mestských krčmách. No marketing bol stále ich slabou stránkou. Pamätám si, ako sme ho prvýkrát hľadali. Predpokladali sme, že bude niekde v centre. Pýtali sme sa miestnych a tu napodiv nik ani len netušil, že v Rozňave nejaký pivovar funguje. Potom strih a niekoľko kapurkových Kapitula strong ale-ov so zahraničnými návštevami. Vznikli nové remeselné pivovary a Kaltenecker šiel akosi do úzadia. Aj kvalitou. Alebo sme už len začali mať viac rozmaznanejšie jazýčky. Reštrukturalizácia, zmena majiteľa, manažmentu, niekoľko konkurzov a pivovar bol pre mnohých ešte viac "za sklom". Najmä v lete sme sa radi zastavovali v ich pivovarskej reštaurácii. Bohužiaľ ani tá už niekoľko rokov nefunguje. Nedávno som ich pivá našiel v potravinách na sídlisku, tak reku po čase okoštujem od nich niečo nové. Do ruky mi hneď padol Chocolate Oatmeal Stout a ako tak pozerám na ich stránke, mierne vynovili svoju ponuku. Možnože sa odhodlám okúsiť aj novinky.

#Oatmeal Stout #Kaltenecker

Kozy von! (62/100)

13.04.2020 23:30 | adrik

Koľkože tých košických pivovarov vlastne na Slovensku existuje? V Prešove, vo Svite, dokonca aj v bratislavskom okrese v obci Chorvátsky Grob. Košičan Martin Lučko tam prvé pivo navaril ešte v roku 2014 a odvtedy sa jeho portfólio poriadne rozrástlo. Úprimne, radšej volím Splattera alebo Acida Viciousa, na svoju domovinu nezabudol napríklad pri pive / knihe Please No Disco Tonight, ale naposledy som z jeho produkcie zavadil o pivo s viaczmyselným názvom Kozy Von, tak som jednu butylku vzal aj domov.

#Session IPA #Jama Craft Brewery

Každý deň je dobrý (56/100)

10.04.2020 12:32 | adrik

Weizeny mám rád, ale zatiaľ žiaden nevyhral (alebo sa iba tesne stretol) nad dobre ošetreným čapovaným Edelweissom. Pre niekoho možno sračka z veľkého pivovaru ... U nás tento štýl veľkú tradíciu nemá, avšak raz za čas sa nájdu aj výnimky. Napríklad na severe Slovenska (keby som chcel podpichovať, tak na juhu Poľska ;), kde klasickú pšenicu zmiešali s pomarančovou dužinou.

#Weissbier #Berhet

Pramálo roztopených Mannerov (57/100)

06.04.2020 15:59 | adrik

Nedá sa ani poriadne popísať, aké nebíčko v papuli vie privodiť cmurkanie mannerového likéru. Snáď raz recenzia na stránke www.likerova-turistika.sk. Táto firma sa v spolupráci Ottakringer BrauWerk rozhodla navatiť aj mannerovské pivo. Zopár pív z tohoto viedeňského pivovaru sa mi už do hrdla dostalo a niektoré boli v celku unikátne poňaté (uhorkový Berliner Weisse alebo kyseláč Flanders Red), takže som začal pátrať. A od koho iného mohlo vypadnúť, že má jeden kúsok v archíve ako od Boba. Vďaka! Prost!

#Imperial Baltic Stout #Ottakringer BrauWerk

Frankie na dôchodku tíško závidí (89/100)

03.04.2020 13:59 | adrik

Do tretice poriadne Gose! Logická hádanka: Čo vznikne ak moji najobľúbenejší kočovníci navaria jeden z mojich najobľúbenejších štýlov? Možno aj táto neobjektívna recenzia, ale právom! :)
Ospravelňujem sa za foto, fotografa som už vyhodil.

#Gose #To Øl

Všeliniečo z Baltiku

01.04.2020 13:05 | adrik

Pivá zo severonemeckého pivovaru Rügener Insel-Brauerei nie je problém zohnať v hypermarketoch rozmiestnených po celom Nemecku. Dostal som sa k tomu baltickému Gose (dík Ixo), ktoré má v popise baltické len vďaka tomu, že pivovar sídli na najväčšom nemeckom ostrove Rügen v Baltickom mori. Ináč varia aj baltický tripel, ale pobavil ma aj názov German Coast Double IPA.

#Gose #Rügener Insel-Brauerei

Úvod do botaniky (85/100)

30.03.2020 11:46 | adrik

Gose patrí k mojim najobľúbenejším pivným štýlom. Jeho históriu perfektne zachytil Peter Hudák v článku Gose. Pivný štýl, ktorý vrátila do krčiem pivná revolúcia, preto nebudem od neho opisovať, čo to to gose vlastne je, prečítajte si to tam. Vo väčšine prípadov, hlavne v lete, siahnem po všetkom, čo má na sebe nápis gose, a potom len nadávam, aké nepodarky sa dajú skryť pod tento štýl, ktorý mnohí ešte neokúsili. Neslané, nekyslé (najlepšie kombinácia oboch), kadečo ovocné ... A potom sú tu pivovary, ktoré to proste vedia.

#Gose #Falkon Independent Brewery