V roku 2013 vyhral tento Russian Imperial Stout, uvarený Peťom "Bobom" Bognárom a Jožkom Buňom ešte vo vtedajšom Buntavare, Výročnú cenu Slovenskej pivovarníckej akadémie Pivo roka. Odvtedy svetom pretieklo veľa piva. Po rokoch sa recept mierne upravil a uvaril v košickom Hostinci.
"Extinction is forever" je názov špeciálnej edície slovinsko - rakúskeho pivovaru Bevog Brewery: "Vyhynutie akéhokoľvek druhu je nezvratná strata. S každým vyhynutým zvieracím druhom prichádzame o biologické bohatstvo a rovnováhu ekosystému na planéte Zem. Ďalším by mohli byť ľudia. Musíme konať hneď!"
20.12.2020 21:45 | adrik & bobo
Nie, Mostra IPA nie je nová podkategória pív India Pale Ale, ale slovné spojenie v pive od lietajúceho česko-slovenského pivovaru Potmehúd, v ktorom boli použité dva americké chmele, a to MOSaic a ciTRA. Od Potmehúda už čo - to nakoštované mám, tak isto aj od českého pivovaru Továrna, kde sa toto pivo varilo.
V rámci projektu Barrel Kick maďarskí šialení vedci experimentujú s ťažkotonážnymi pivami, ktoré ležia v sudoch po rôznych dobrotách. Konkrétne tento Barrel Aged Mexican Hot Chocolate Imperial Stout (Generator stylów piwnych funguje!) s čili papričkami a škoricou ležal v sude od tequily. Viktor, vďaka za túto srandu!
14.12.2020 20:22 | adrik & bobo
Jeden z prvých počinov rozbiehajúcich sa zvolenských kočovníkov uvarený v Remeselnom pivovare Galgan. Má ísť o nefalšovanú horkosť pivného štýlu IPA so špecifickou aromatikou austrálskeho chmeľu Galaxy. Dík za láhvinku Ixo.
Dnes tu mám podľa kočovníkov Šilker´s Brewery "spojenie toho najlepšieho z troch kontinentov - americká Brut IPA, navarená na Slovensku, obohatená o ovocie yuzu priamo z Japonska, v podobe čerstvej šťavy". Tak poďme teda na to.
Kombinácia yuzu, grapefruitu a zeleného čaju navyše v kyslo - slanom pive Gose? Uff! O to sa pokúsil holandský pivovar Lowlander Beer.
Ďalšie šialené pivo od šialeného severopoľského pivovaru Funky Deer s ešte šialenejšími etiketami. Ten jeleň tam na nich proste musí byť!
07.12.2020 09:50 | adrik & bobo
White Stout (Golden alebo Blonde Stout) vznikne v dôsledku vynechania tmavých pražených obilných sladov a ich nahradením kávou, kakaom alebo vanilkou. Tie sa zväčša pridávajú až po fermentácii, aby pivu dodali horkosť a pražený charakter. Pre plnší pocit v ústach sa tiež pridáva ovos.
O tento u nás úplne neprebádaný štýl (až výstrelok?) sa pokúsila trojica pivovarov. Pivo sa varilo u nás na východe a ako dopadlo?
Bavorský pivovar Brauhaus Riegele sa s pivom vie vyhrať. Okrem tradičných nemeckých pivných štýlov napríklad pre vrchne kvasené pivá používa trapistické kvasinky a svoje pivá necháva dozrievať v sudoch od kadečoho. Poďme ochutnať jedno takéto s dosť nevýraznou etiketou (vďaka Ixo za šaržu z marca 2017!).