Po kadejakých, ale naposledy aj dobrých skúsenostiach s pivami z Galanty, som si minule zaobstal fľašovú verziu ich za studena chmelenej, nepasterizovanej a nefiltrovanej Red IPY s názvom De Ipa Nema.
Viedenský pivovar Brew age som už na týchto stránkach spomínal a mal som v pláne vybrať z nekonečného zoznamu svetových pivovarov úplne niečo iné, ale táto NEIPA mi tak učarovala, že mi to proste nedalo.
27.08.2020 13:46 | adrik & bobo
Pri návšteve Ostravy mi bolo doporučené navštíviť aj pivovar Dejf, ktorý sídli v neďalekej Studánke. Stačilo mi pozrieť na ich výber nesúci sa v slogane in IPA veritas navyše ma dostali ich etikety, takže bolo jasné, že tie kilometre navyše nebudú navyše. Do nášho seriálu som vybral pivo z experimentálnej rady pivovaru, a to Sour IPU s čiernymi ríbezľami a liči CI5. Ale v chladničke sa chladí napríklad aj IPA s africkými chmeľmi. O nej inokedy.
Pivovar Wild Creatures z Mikulova nie je len tak obyčajným pivovarom. Zabudnite na ležiaky! Venujú sa iba spontánne kvaseným pivám. Pivá zrejú niekoľko mesiacov ba až rokov sudoch a žiadne nechutí rovnako. Tears of Saint Laurent je hroznový Lambik (Druivenlambik) s tradičnou svatovavríneckou odrodou hrozna z vlasného vinohradu.
Achmeth, vďaka za tieto dve vzácne láhvinky. Jednu nechávam do archívu a dáme si ju spoločne pri príležitosti vydania istej nahrávky.
Druhé tmavé pivko z Temného packu z eshopu Živé pivo.
Tento Sweet Stout bol navarený lietajúcim pivovarom Beer Bros v Piešťanskom pivovare ŽiWELL.
Viete, čo znamená skratka APA? A ako americké chmele. P ako příjemná pitelnost a A ako Ale - schvrchně kvašení.
A vedeli ste, že Starobrno je vlastne remeselný pivovar? Zrejme čím väčší nápis na plechovke, tým väčší craft.
Svrbela ma ruka, keď som v Čechách videl v obchode "pivo plné svrchně kvašené nefiltrované pasterizované" od Starobrna. Našťastie som siahol iba po APE. IPL a RED som nechal pre ďalšie generácie.
20.08.2020 23:29 | adrik & Zuzka, Cuky a Pes Beznohy & bobo
Predstavujeme nový seriál v spolupráci s kamnapivo.sk. Pokúsime sa každý týždeň predstaviť nejaké remeselné pivo z viacerých pohľadov. Sľubujeme, že budeme mať viac častí ako Esmeralda a Jednoducho Mária ...
V rámci Temného packu z eshopu Živé pivo (ostatné pivá neskôr) sa ku mne dostalo aj tmavé goséčko s egrešmi. Pivný štýl Gose na milión spôsobov milujem, ale ako dopadol tento experiment?
Nemám vôbec žiaden problém s NEIPAmi, milkshake týmto alebo smoothie oným alebo keď sa do piva pridajú kilá naozajstného ovocia, a to potom prevalcuje všetky ostatné chute.
Rodinný pivovar Zichovec vzal indický nápoj Mango lassi a pretvoril ho k obrazu svojmu. Popis "je to tak hustý, že se nepodařilo stočit ani láhev" hovorí za všetko.
Hneď akonáhle mi príde manuál JJCP (Juice Judge Certification Program), doplním aj bodovanie.
Z malého chorvátskeho pivovaru the Garden Brewery som ešte nič nekoštoval, takže keď som uvidel húf všetkých tých kyseláčov, ktorým sa venujú, musel som si aspoň jeden vybrať. Najzaujúmavejší mi prišiel za studena chmelený kyseláč s prekvapivým názvom Dry-Hopped Sour.
Oficiálne označenie trapistické pivo sa zaviedlo Medzinárodnou asociáciou trapistov (International Trappist Association) v roku 1997. Dovtedy sa všetky pivá varené v kláštoroch označovali jednoducho "abbye beers" (Bières d'Abbaye alebo Abdijbier). V súčasnosti varí trapistické pivo až 14 kláštorných pivovarov. Šesť v Belgicku, dva v Holandsku a po jednom vo Francúzsku, Rakúsku, USA a najnovšie aj v Taliansku, Španielsku a Anglicku. Označenie Authentic Trappist Product má iba dvanásť z nich. Prečo? Musia spĺňať tieto tri kritériá:
1. Všetky suroviny na výrobu musia byť vyrobené alebo vypestované v bezprostrednom okolí opátstva.
2. Výroba sa musí realizovať pod dohľadom mníchov alebo mníšok.
3. Pivovar nemá slúžiť ako ziskový podnik. Zisky by mali byť určené pre potreby kláštora, charitatívnu prácu alebo pomoc ľuďom v núdzi.