Brouwerij De Troch je belgický remeselný pivovar sídliaci neďaleko Bruselu, ktorý sa okrem klasických lambicov (spontánne kvasené kyslé pivá) ako sú Gueuze (tri roky starý Lambic rezaný s "mladým" Lambicom), Kriek (čerešňový Lambic) alebo Framboise (malinový Lambic) nebojí vyrábať napríklad aj kyseláče s marhuľami, anásom, jahodami alebo banánmi. Naozaj!
Stačilo by asi napísať Sierra Nevada a back to roots. Za 40 rokov toho napáchali a navymýšľali viac než dosť a vo veľkej miere tiež prispeli k americkej pivnej revolúcii, ktorá sa neskôr rozšírila do celého sveta. Pri tomto pive bolo prvýkrát použité Hop torpedo - zariadenie, ktoré vymysleli na suché chmelenie, cez ktoré riadia koľko chmeľovej arómy sa má do piva dodať, a to bez pridania ďalšej horkosti. Šialenci!
Že v Jablonci nad Nisou existuje nevšedný pivovar som sa musel dozvedieť až v jednej pivotéke v Leviciach. Jablonec sme doteraz nikdy nemali po ceste. Priznávam, že ani Levice :) Pivovar je pomenovaný po talianskom vynálezcovi Alessandro-vo Volta-ovi a môže sa pochváliť zaujímavou ponukou pív, ich menami (Akumulátor, Baterka, Elektrolyt, Jistič, Polovodič, Zkrat, Vypínač (Double IPA - tú chcem!), ... a podobne) a tiež pekným dizajnom etikiet. A potom, že má mať človek dry january alebo february ... Poďme na ich Eliášův Oheň.
Posledný vzdelávací turnus (jednodňový), takže len v krátkosti.
Úvod do úvodu senzoriky (naslepo mi podľa BJCP 2015 z tejto celej plejády chutí a vôni vyšlo, že vyhral Staropramen) ...
Dolnou trasou cestou na vyspelý západ, kde niečo je, sa stále radi zastavíme v Tančiarni a pivovare Franz v Lučenci. Teda nie že by tam "dole" boli aj iné pivné zastávky, ale stále si každý vie vybrať z ich ponuky čapovaných pív, poprípade ak šoférujem ja, tak aj z ponuky fľašových v chladničke. Naposledy som sa tak dostal k ich ražnej IPE s názvom Manželstvo zo žartu.
Ďalšia šleha od bláznov zo Zichovského pivovaru, tentoraz uvarená v kooperácii s Falkonom (pre mňa momentálne dva top české pivovary). Že vraj Sour NEIPA so škoricou. Kde a kedy to skončí? Ja dúfam, že nikdy. Poďme teda na to!
Už som to niekoľkokrát písal aj na iných portáloch a budem sa zase opakovať: V Zichovci nevedia navariť normálne obyčajné pivo! Stále to sú len úplné pomätenosti v tom najlepšom slova zmysle, ktoré vždy s nadšením vyskúšam. A že toho už povymýšľali. Hoci nie som vôbec kávičkár, siahol som aj po ich kávovom kyseláči, aj keď som už niečo podobné pil od ich kolegovcov z pivovaru Falkon.
Ďalší výukový víkend prešiel mihnutím oka. Dobratie kvasiniek, ležania, plnenia, ale hlavne historky z "fachu" ako napríklad trojdňové ležiaky alebo arzén v pive. Šťastie, že som za bolšievika pivo ešte piť nemohol ...
Craft Beer Bottleshop & Bar (Zelný trh 250/14, 602 00 Brno-střed) je koncept výčapu a pivotéky v tržnici v strede Brna (neviem ako inokedy, ale cez vianočné trhy tam bol nenormálny klaustrofóbický nával), v ktorej sa popri horách všetkých tých Zichovcov, Clockov, Matušiek a Lucky Bastardov dá nájsť v chladničke aj niečo unikátnejšie. Napríklad Russian Imperial Stout od pivovaru Továrna zo stredočeského mesta Slaný. A keďže ja tento štýl môžem, tak nebolo o čom.
Mangovú milkshake IPU (na fľaši to mám fixkou prepísané na IPL (?)) vydumali a na trh uviedli Bardejovčania Berhet. Narozdiel od NEIPY alebo hazy IPY je hlavnou ingredienciou milkshake (smoothie) IPY laktóza. Tá vytvára krémový charakter a úplnú neprehliadnosť. Do piva sa pridáva ovocie vo forme šťavy alebo pyré, ale tiež napríklad aj ovsené vločky či vanilka. Pozrime sa teda, ako dopadol tento slovensko - poľský pokus.